Svatobořice-Mistřín zažijí zatím největší pálenkový košt

Main_svat_1
FOTO: Archiv týdeníku Nové Slovácko

Svatobořice-Mistřín-S úžasným zapálením, které v tak velkém zapojení lidí na podobné akci snad nenajdete nikde na Slovácku, na jejím každoročním vylepšování, spolupracuje místní spolek MANKYZ v přípravě koštu pálenek, likérů a pomazánek. Sedmý ročník se uskuteční již tuto sobotu od 14.00 hodin v kulturním domě. V posledních ročnících se v doprovodném programu slovem představují i herecké osobnosti David Suchářípa a Pavel Nečas střídající se s tóny a zpěvem cimbálovky Kapric pod vedením primáše Ladislava Švidroně.

V premiéře akce se nadšencům z Kyjovska podařilo nasbírat něco kolem třístovky vzorků. V minulém ročníku i přes velmi špatnou úrodu ovoce rozšířili organizátoři počet vystavovatelů a na koště bylo 1461 vzorků. Letos po dalším neúrodném roce, očekávali pokles počtu vzorků. Opak byl ale pravdou a nakonec se radují z úctyhodného počtu.

„Drobní pěstitelé náš košt podpořili svými pálenkami a dostali jsme se na rekordní číslo 1935 vzorků, což nás řadí na místo jednoho z největších pálenkových koštu v republice. Nedokážu si vůbec představit, kolik by těch vzorků bylo, kdyby nic nepomrzlo,“ říká s tázavou otázkou místopředseda spolku MANKYZ, Zdeněk Ilčík. Na druhé straně i to svědčí o zájmu dárců zúčastňovat se svými vzorky na této organizátorsky kvalitní akci.

Letos se sešly vzorky z Polska, Rakouska, Bulharska, Japonska, Sicílie, Maďarska, Austrálie, Chorvatska. Samozřejmě ze Slovenska a nejvíc z jihovýchodní části Moravy, ze Slovácka.

„Najdou se zde také rozličné speciality, které zajisté nikde jinde k ochutnání nebudou, například z Klanoprašky čínské, Zimolezu kamčatského, Muďoulu trojlaločného, také pálenka z manga, borůvek, mrkve, rybízu a další. V modrém ovoci bude zastoupena  téměř půl tisícovka vzorků. Za každou darovanou třetinkou vidíme těžkou práci ovocnářů a nesmírně si vážíme, že si vybrali zrovna náš košt k posouzení jejich výsledků. Odměnou naší práce je spokojený návštěvník koštu,“ tvrdí pořadatel Ilčík.

Vysoká kvalita při hodnocení destilátů se řídí bodovým systémem vytvořeným doc. Ing. Josefem Balíkem, Ph.D., vedoucím Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovi univerzity v Brně. Minulou sobotu se v hlavním sále kulturního zařízení sešlo k hodnocení vzorků 192 pozvaných nejlepších degustátorů pálenek ze Slovácka. Ti byli poté rozděleni po čtyřech členech do 48 komisí.

Na koštu ve Svatobořicích si nejlepší vystavovatelé neodvezou vavříny pouze za pálenky či likéry, ale je zde také grandiózní soutěž o nejlepší pomazánku.

„Každý dárce, který do sobotních jedenácti hodin dodá pět set gramů pomazánky má vstup na košt volný. Výběr nejlepších v pomazánkách mají v rukou přímo návštěvníci koštu formou hlasovacích lístků. O tuto soutěž projevili letos zájem i avizovaní hosté z Polska, na jejich výtvory jsme obzvláště zvědaví, vzhledem ke kvalitám jejich likérů, které jsme měli možnost ochutnat, a byly výborné. Očekáváme tedy i luxusní pomazánky,“ dodává k naší pozvánce natěšený Zdeněk Ilčík.

Pro nejlepší páleničáře a hospodyňky  budou vedle diplomů připraveny hodnotné ceny ze sklářské výroby v Karolínce. Návštěvníci budou mít možnost vyhrát ceny z bohaté tomboly a hlavní cenou jsou obědy po celý rok v oblíbené restauraci kulturního domu ve Svatobořicích.  Mezi pochutinami na oblíbeném koštu samozřejmě může návštěvník ochutnat jednohubky z vystavovaných pomazánek, domácí klobásy, čerstvé škvarky, tlačenku či bramborák.

Antonín Vrba

DISKUZE

comments powered by Disqus


16:15 | 04. Červen 2018
Kultura

KAM VE VESELÍ A OKOLÍ v červnu 2018

List_bez_n_zvu_1

Blatnice pod Svatým Antonínkem www.obecblatnice.cz tel.: 518 331 2252. – 3. 6. Víkend otevřených památkových domků / Ojedinělé zpřístupnění památkových domků, objektů ...