Poklady z babiččiny kuchyně: Fazolová polévka s majoránkou a noky

Main_fazolov__pol_vka_a_honzovy_buchty
FOTO: Archiv týdeníku Nové Slovácko

Naše babičky uměly nejen excelentní nadýchané kynuté Honzovy buchty s povidly a mákem, šlíšky a pěry z bramborového těsta nebo třeba patenty pečené na plotně, po kterých se sliny sbíhají, jen si na tenhle skutečný poklad z babiččiny kuchyně člověk vzpomene. Vařily také výtečné husté luštěninové polévky. Takové, že v nich stála lžíce. Kolikrát totiž nebyl čas vyvařovat, protože se hned brzy ráno muselo na pole, pak poklidit prase, které měl tenkrát každý doma v chlívku. Přebrat naklíčené brambory a uvařit večer hrnec, aby bylo pašíkovi ráno co dát do koryta, vyprat a taky trochu poklidit doma. A tak se musel oběd sem tam trochu „ošidit“ a polévka musela všechny zasytit. U nás doma se vařila často polévka ze suchých bílých fazolí. Moje babička ji uměla nejlíp na světě. Možná proto, že ji vařila z fazolí, které každý rok sadila a pěstovala na Padělkách nad Vracovem. Stejně tak měla vysazenou majoránku, která po usušení voněla tak omamně, že se tomu ta dnešní, kupovaná, nemůže vůbec rovnat. Vzpomínám si, jak jsem jako děcko seděla za stolem, nohy mi visely ve vzduchu a přebírala tu babiččinu bílou fazoli, kterou mi vysypala do misky ještě předtím, než skončila ve velkém hrnci a pak na talíři v té její úžasné fazolačce. Jednu tu fazoli jsem si strčila do nosu – byly mi tak čtyři – a babička měla co dělat, aby mi ji z nosu vytáhla. Sotva se jí to povedlo, šup, a už jsem ji tam měla znovu. Dostala jsem jich pak tenkrát nepočítaně, ale bylo proč. Asi se opravdu bála. Pokaždé si na tuhle historku z dětství vzpomenu, když drolím v dlaních majoránku do babiččiny fazolové polévky. Přidávala do ní pokaždé kůži z domácí slaniny, kterou jsme měli ze zabíjačky, aby polévka krásně voněla a taky líp šmakovala a „lezla do krku“. Fazolová polévka u nás doma nikdy nevydržela do druhého dne. Každý si totiž i několikrát přidal-tak byla dobrá.

Nikdy na tu chuť a majoránkovou vůni nezapomenu...

Recept:

15 dkg suché bílé fazole (mohou být i barevné)

2 brambory

Mrkev, petržel, celer

Cibule i se slupkou

Na zásmažku: sádlo + cibule a 2 lžíce hladké mouky

Na dochucení: Čerstvý libeček a petrželka

Majoránka

Sůl

Na noky: Polohrubá mouka - 20 dkg, 1 celé vejce, sůl, voda

Postup: Fazole den předem namočíme asi v litru vody a necháme přes noc nabobtnat, aby při vaření rychleji změkly. Potom je ve stejné vodě dáme vařit spolu s kouskem kůže z domácího špeku – polévka pak krásně voní. Po chvilce přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a dva brambory nakrájené na osminky. Do hrnce dáme také celou cibuli i se slupkou a snítku čerstvého libečku. Po zhruba hodině a půl vaření by fazole mohly být měkké. V malém kastrolku si připravíme zásmažku. Rozpálíme sádlo a vložíme do něj cibuli nakrájenou na kostičky. Až cibule zrůžoví, zaprášíme moukou a vše společně ještě osmahneme. Poté zalijeme asi deci studené vody, dobře rozmícháme a vlijeme do vařící polévky. Provaříme asi 20 minut. Pak do polévky zavaříme noky. Ty si připravíme z polohrubé mouky, celého vejce, soli a trošky vody. Vše důkladně rozmícháme a lžící tvoříme nočky, které po jednom vkládáme do vařící polévky. Promícháme ode dna, aby se nepřilepily. S noky už pak polévku vaříme jen pár minut, aby se nerozplizly. Nakonec přidáme to nejdůležitější-hrstku majoránky. Aby se koření krásně rozvonělo, promneme jej ještě předtím mezi prsty. Na talíři pak dozdobíme fazolovou polévku ještě nasekaným čerstvým libečkem a také drobně nakrájenou petrželkou, aby si čerstvé bylinky uchovaly vitamíny a další cenné látky.

Naše babičky dobře věděly, že majoránka, kterou hojně přidávaly do polévek, povzbuzuje chuť do jídla, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a působí proti nadýmání. Třeba takový čaj z majoránky používaly dokonce při bolestech hlavy nebo nachlazení.

DISKUZE

comments powered by Disqus


15:38 | 27. Červen 2018
Kultura

NOC NA KARLŠTEJNĚ

List_noc_na__karlstejne_a3_mail

ZÁMECKÝ PARK – 30. 6. 2018 v 20.30 NOC NA KARLŠTEJNĚ muzikálovou komedii plnou známých písniček přiveze do Strážnice Moravské divadlo Olomouc. Nene...