Metyja s povidly, ale i s tvarohem a jahodami

Main__6b_metyja
Tento chutný pokrm se jídával vždycky po hodech. | FOTO: Redakce

Znáte metyju? Tento chutný pokrm se jídával vždycky po hodech, kdy bylo doma čerstvé husí nebo kačení sádlo. Spojení slaných brambor a sladkých povidel se sádlem možná může vypadat zvláštně, ale věřte, že je to skutečná pochoutka. Paní Marie Lekešová z Hluku navíc v televizní kuchyni připravila i moderní variantu metyje, na které si moc rády pochutnají i děti.

Suroviny: 1 kg brambor, 25-30 dkg hrubé mouky, povidla, mák, cukr mletý, husí nebo kačení sádlo (případně máslo), špetka soli.
Postup: Očištěné brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v mírně osolené vodě. Po uvaření scedíme téměř všechnu vodu. Ještě horké brambory řádně rozmačkáme a ihned poté postupně přidáváme hrubou mouku, dobře promícháme na hladší, lepkavé těsto a odstavíme na teplý okraj sporáku.
Pokud připravujeme tradiční metyju, po chvilce část takto umíchaných brambor rozetřeme do vymazané misky, vrstvu potřeme povidly, pokropíme rozpuštěným sádlem, posypeme mákem s cukrem a opět pokropíme sádlem. Toto několikrát opakujeme a vytvoříme několik vrstev. Jíme lžičkou přímo z mísy.
„Moderní“ metyja si žádá úplně stejné těsto, ale místo roztírání vrstev malou lžičkou nebo rukou tvoříme menší škubánky. Ty dáme na talíř a posypeme měkkým tvarohem, mletými ořechy a rozvařeným čerstvým ovocem (jahody, maliny, ostružiny). 

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY