Čím filtrovat

Main_grapes-2656259_1280
Ilustrační foto | FOTO: Archiv týdeníku Nové Slovácko

Ve sklepích máme vína čistá. Základní odkalení, i školení vín je pomalu za námi. Vinaři, kteří chtějí svá mladá vína co nejrychleji pustit do světa je musí na tuto cestu připravit. Je několik zásad, o kterých jsem již psal a které musím jako technolog dodržet, aby nalahvované víno vydrželo cestu delší než jen ze sklepa domů, do obýváku. Musí být zbaveno bílkovin, mít dostatečný obsah síry a zbaveno mikroorganismů, většinou pomocí filtrace. V podmínkách menších a malých vinařů, je stále nejpraktičtější použít pro tento proces deskový filtr, s buničitými filtračními deskami. Jednak je nejjednodušší na práci a také nejjednodušší na údržbu a čištění, zároveň je i v současné době velmi cenově dostupný. V prodejně Vinařského domu v  Dubňanech lze pořídit 6-ti deskový filtr i s čerpadlem v ceně od 4 999 Kč včetně DPH a ještě uplatnit slevovou kartu.  Jde o osvědčený výrobek, který spolehlivě funguje i pro větší objemy vín. Desky jdou v případě potřeby dokoupit, stejně jako veškeré další příslušenství.  

Základem filtračních desek je celulóza získaná ze dřeva. Mají jí 50 až 70 %. Výhodou je, že minimálně ovlivňují chuťové vlastnosti vína. Desky lze přirovnat k labyrintovému, hustě pletenému prostorovému sítu s úzkými, četně větvenými kanálky. Prázdný prostor činí 70 až 80 %. Filtrované víno protěká těmito kanálky relativně pomalu. Kalové částice a mikroorganismy se na dlouhé cestě tímto labyrintem zachycují na vláknech jak mechanicky, tak i elektrostatickým účinkem. Filtrační desky se vyrábí s čisté, pečlivě připravené buničiny, křemeliny, perlitu a pojivé celulózy.  Při vkládání desek do filtru je velmi důležité dodržet správný systém vložených desek. Začíná se vždy hrubou stranou k vpusti a pak se pokračuje zrcadlově, kdy vkládáme desky se stejnou strukturou vždy k sobě, až do konce filtru. Záměna tohoto pořadí má výrazný vliv na kvalitu filtrace.  Filtrační desky dělíme na tři druhy. Od 80 do 20 mikrometrů se jedná o hrubou filtraci. Od 20 do 10 mikrometrů je filtrace jemná a od 10 do 3 mikrometrů mluvíme o sterilní filtraci, která nám z vína odebírá i kvasinky.

Zvolení správných desek je samozřejmě závislé na čistotě vína, které chceme filtrovat. Je velmi důležité při deskové filtraci dodržovat tyto zásady: 1. maximální průtok by neměl být větší než 300 až 400 l za hodinu. 2. maximální rozdíl tlaků mezi vstupem a výstupem je 0,15 MPa (pak hrozí mechanické porušení desek). 3. žádné tlakové rázy 4. nepřerušovat filtraci. 5. Po ukončení filtrace důsledně kompletně filtr a pevné desky umýt a vydesinfikovat. Prodáváme stále více špičkové filtrační desky BECOPAD. Tyto, na rozdíl od ostatních výrobců neobsahují žádné lepidla a pojící materiály. Jsou vyrobeny pouze s čisté buničiny. Jejich výhoda spočívá jednak v tom, že se nemusí zamáčet obrovským množstvím vody, ale hlavně nemají v sobě pach celulózy. Tím pádem i vyfiltrují daleko větší množství vína (až jednonásobek) než klasické filtrační desky, např. firmy Hobra. Jsou sice dražší, ale v konečném součtu jsou nejen ekonomičtější, i díky tomu, že se dají přímo ve filtru propláchnout a dál použít, ale hlavně víno filtrované těmito deskami se dá v podstatě ihned pít. Žádný pach po papíru v něm neucítíte. Výsledek práce s těmito deskami se dá srovnat s filtračními výsledky daleko dražších a složitějších přístrojů. Je pravdou, že kdo s nimi začal pracovat, už se k nižší řadě filtračních desek nevrátil.


DISKUZE

comments powered by Disqus