Nástup jara

Main_ns_18_12_8a_vina__n_stup_jara_obr
FOTO: Archiv týdeníku Nové Slovácko

Neobvyklé počasí,
tedy chvíli teplo, ale většinou chladno, nás má připravit na velikou vegetační
rychlost, která po oteplení nutně musí nastat. Jako první přichází enofáze
slzení a rašení. Co se v tuto dobu v révě odehrává?

Činnost
cévních svazků, které byly přes zimu naplněny vzduchem, se obnoví na jaře. Jen
nezbytné množství vody se v zimním období předává v nadzemní části od buňky k
buňce. Tento pomalý postup vody není schopen zabránit vysychání nadzemních
částí v suchých a větrných zimách, a proto některé keře uschnou či popraskají.
Hlavně tehdy, když byly v zimním období zmlazovacím řezem provedeny na kmenu
velké rány.

Teprve
po oteplení půdy na 5-6 °C dochází k biochemickým změnám v kořenech a následuje
růst kořenových vlasů. Což se navenek projevuje tím, že z řezných ran na dřevě
začne vytékat míza (réva je i spolehlivý teploměr). Tomuto projevu se říká
„slzení révy“. To se však projevuje jen na relativně čerstvých ranách. Na
starých řezech se neprojeví, protože už nefunguje spojení s cévním systémem
keře. Zajímavostí je, že za dobu slzení může z jednoho keře vytéci až 5 l mízy.
V tu dobu by již měly být vinice „povázány“.

Další
oteplování vyvolává „rašení oček“. Termín rašení závisí na teplotě vzduchu a na
reakci jednotlivých odrůd na tuto teplotu. A také pozor, na rychlosti postupu
jara. Pro evropskou révu vinnou byla mezinárodně přijata jako vegetační nula
průměrná denní teplota 10°C.

Samozřejmě,
že množství vyrašených oček je závislé na zásobě vody a živin, a
také množství oček, ponechaných po zimním řezu na tažni. Obecně platí, že
při vysokém zatížení, nebo při neudržované vinici, vyraší 20-50 %, kdežto v
omezeném tvaru až 90 % oček.

Očka
se skládají z hlavních a vedlejších pupenů. Zjara zpravidla vyraší
jen hlavní. Pokud dojde k jeho poškození (mrazem, škůdci), vyraší vedlejší
pupeny, které jsou však plodné jen u některých odrůd.

Jaro
je zázrak, a i tímto vývojem to potvrzuje. Základním ošetření probíhá použitím nenahraditelné Sulky, v tuto dobu používáme
koncentraci 6 % a kromě révy je skvělá také na ostatní ovocné stromy (zde ale
pozor – nesmí být narašené, jinak hrozí spálení). Ve Vinařském domě
v Dubňanech ji máme za 119 Kč.

Proti
přezimujícím škůdcům je skvělý také Rock Effekt. O tomto postřiku na biologické
bázi jsem už v minulosti psal a rozhodně jej doporučuji. Dávkování je 250
ml na zhruba 10 litrů vody. Balení 250 ml u nás vyjde na 139 Kč, máme jej i
v 100 ml nebo pro větší pěstitele v 5 l kanystru. Před použitím
nezapomeňte balení několikrát otočit a dobře protřepat!

Pomalu
se také můžeme připravit na postřik meruněk, a to proti moniliové spále. Zde je
řešení jasné – Signum, v balení 2x15 g (119 Kč). Na jednu „konvu“ (10
litrů) přijde půlka jednoho sáčku, tedy 7,5 gramů.

A
nezapomeneme ani velmi nepříjemný problém broskvoní – kadeřavost. Aktuálně se
jí bráníme použitím postřiku Thiram Granuflo. Je v balení 3x40 gramů za cenu 99
Kč ve Vinařském domě, přičemž 40 gramů je na 10 l vody. Nebo použijeme již
legendární Kuprikol. Zde myslím, že není třeba dalšího komentáře.

Snad
se letošní rok podaří lépe. V opačném případě hrozí, že nás zahraniční vína
úplně vymažou ze světa. Cenami, jak neustále každý týden zjišťuji v letácích
jednotlivých obchodních sítí, už tak činí. Vím určitě, že ani já, ani naši
vinaři svá vína za 60 korun lahev prostě prodávat nemohou….

DISKUZE

comments powered by Disqus