Aby se nerozkvášelo

Main_enolmatic
FOTO: Soukromý archiv

Při debatách s vinaři o zacházení s plničkami, filtry a vinařskou technikou vždy
dojde to, jak správně tyto přístroje udržovat, čistit a následně zakonzervovat. Je
nutné dodržet správný postup, vždyť příptavky Divosan 124 a Divos 2 jsou jako
dvousložkové lepidlo. Jeden bez druhého nemají smysl. Vína se pak třeba po
plnění plničkou rozkvasí, i když jsem před lahvováním učinil všechny potřebné
kroky k zamezení tohoto problému. Ať už mírné zvýšení síry na 50 mg, zejména
u vín sladších, ať důsledné odbourání bílkovin, předfiltrace sterilním deskovým
filtrem atd. A vína se i přes tuto prevenci po čase „pohnuly“ a to i v poměrně
chladném skladě. Jediný problém tedy musel být v soustavě plničky Enolmatic.
Přípravky Divos 124 a Divos 2 na zbavení bakterií a kvasinek v soustavách
plniček a filtrů mezi to nejlepší, co se dá pořídit. Před desinfikací zapojím celý
systém plničky, včetně hadic, nasávací tyčky i filtrace. Celou soustavu
propláchnu alespoň 20 l. vlažné vody. Pak si do čistého nerezového vědra
nachystám roztok vody s 2,5 % Divosanu 124 a roztokem propláchnu soustavu
plničky, tu pak vypnu a nechám přípravek účinkovat minimálně 30 minut při
teplotě 40-50 st.C. Po této době je nutné opětné důkladné propláchnutí vodou,
tím odstraníte jednak silný zápach, ale také alkalické reakce a plničku
neutralizujete. Pak si připravím Divos2 v koncentraci 2,5 % a teplotě, 20-30 st.,
projedu celý systém a nechám účinkovat minimálně po dobu 30 min. Opět
důkladně propláchnout vlažnou vodou. Po vypláchnutí můžete hadici vložit do
nádoby s vínem a začít lahvovat. První tři lahve ale vylijte, ve vůni bude cítit
dezinfekce. Po ukončení lahvování celou soustavu opět důkladně propláchněte
vodou a znovu sanitujte roztokem vody a Divosanu 124, tentokrát jen 0,2 % a po
dobu 15 min a rovněž Divosu 2, který zbytky bíkovin a kalů odplaví.
Důležité je i uložení svíčky filtru. Na tento úkon máme speciálně vyvinutý
přípravek Divosan Forte vyrobený na bázi alkoholu a kyseliny mléčné. V něm je
filtr spolehlivě chráněn až do příštího použití. Až když jsem začal sanitovat
plničku tímto způsobem, zmizely mé problémy s rozkvašováním či zakalováním
vín. Zdá se to být detail, důkladně ošetřit plnící zařízení, ale na detailech
většinou záleží víc, než si myslíme. Je škoda zbytečné práce, materiálu, etiket
atd., pokud se víno za pár týdnů znehodnotí. A to nemluvím o ztrátě dobrého
jména u zákazníků. Takže o hodinu delší příprava se rozhodně vyplatí. Oba

parádní tyto preparáty nabízíme jako jediní v oblasti u nás, ve Vinařském domě
v Dubňanech. Zbyněk Kopeček

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
  1. 1 Poklady z babiččiny kuchyně:


20:50 | 09. Říjen 2019
Zprávy

Krátký příběh se šťastným koncem

List_smajlik-podekovani

Nestává se to každý den a nestává se to každému. Syn ztratil telefon, když zapomněl mobil na kapotě auta a měl ohromné štěstí, že ho našla skupinka malých dětí, jdoucí...