Poklady z babiččiny kuchyně Nejlepší babiččiny sváteční koláčky

Main_kol__ky
Pro celé zobrazení fotky stačí kliknout na obrázek | FOTO: Soukromý archiv

Vracov - Není u nás v poslední době v rodině oslava, aby se na stole neobjevily tácy s koláčky podle
tohoto receptu. Mám ho na lístečku mezi hromadou dalších receptů na koláčky, ale tento si střežím
jako v hlavě. Vyzkoušela jsem totiž už spoustu jiných koláčkových receptů, ale tak vláčné a měkoučké
jsou jen málokteré. Ke koláčkům a oslavám vůbec se také váže pěkná řádka mých nejkrásnějších
vzpomínek. Třeba, když jsem se přesně před čtvrtstoletím vrhla do jejich pečení na svou svatbu, a kdy
mě vracovské tetičky zaháněly okamžitě domů, že se to prý „nesmí“. „Ná, Hanko, ideš od teho? Dyť si
zaděláš na prácu!“ tlumočily starou pověru. Asi to tak ale nakonec stejně dopadlo, na práci jsem si
„zadělala“. Narodili se mi totiž rok po roku tři kluci. Ale nelituji. Nebo tenkrát, bylo to někdy kolem
Bzenecké poutě, tedy kolem 15. srpna, kdy má svátek Hanka - proto si to pamatuji. Bylo mi tak pět a
u mojí bzenecké tety Jarky se chystala velká oslava. Teta byla skvělá kuchařka i pekařka, takže se u
nich na oslavách vždycky každý jen olizoval a těšil se tam jako malé děcko. V rodině byla hromada
Slováků, se kterými byla pokaždé sranda. Zaprášilo se tam vždy nejen po koláčcích, ale i po slivovici. A
koláčky do třetice. Byli jsme kdysi se sestrou a rodiči na svatbě v Čechách, kde byly na stolech koláčky
„jak pro panenku“. Nechápali jsme, jak něco tak miniaturního mohou zdejší pekařky vůbec naplnit
nádivkou. „Ty se plní injekční stříkačkou řídkou makovou náplní,“ dozvěděli jsme se od svatební
mamičky. Byly tuhé a na jedno polknutí. Pořádný chlap by jich musel spořádat kopu, aby se zasladil.
Málo platné a s veškerou úctou k práci pekařek v Čechách – není nad ty naše, moravské koláčky.
Pěkně napěchované tvarohem a rozinkami a vonící rozpuštěným máslem a rumem. Zkuste je třeba o
masopustní neděli…

Recept na sváteční koláčky:
1/2 kg hladké mouky
hořčičák oleje
1 kostka kvasnic
4 vejce - 1 celé, 3 žloutky
Krystalový cukr - 10 kostek (nebo lžiček) 
1/4 litru mléka
1 majonéza (Brněnka)
1 lžička soli

Na tvarohovou náplň:
2 kostky tvarohu, nejlepší je ale vážený
1 celé vejce případně jen žloutek
Mletý cukr dle chuti
Hrst rozinek (mohou být namočené v rumu) – rum poté přidejte do těsta nebo tvarohu
Na posypku:
½ kostky másla nebo Hery
17 dkg polohrubé mouky

10 dkg cukru krupice
Vanilkový cukr
Vajíčko na potření + kousek másla a ½ dcl rumu na potření upečených koláčků

Postup: Nejprve si dáme na plotýnku ohřát mléko, ve kterém necháme rozpustit cukr. Rozmícháme a
přidáme kvasnice. Kvásek pak necháme v teple kynout, dokud se neutvoří pořádná „čepice“. Mezitím
si prosejeme do mísy hladkou mouku, osolíme, přidáme 1 celé vejce a 3 žloutky. Přidáme majonézu
(těsto pak bude kypřejší a jemnější) a vlijeme vykynutý kvásek. Promícháme a přilijeme hořčicovou
sklenku oleje. Vše pořádně promícháme, těsto se musí krásně odlepovat od okrajů mísy. Necháme
kynout pod utěrkou v teple aspoň hodinu, pak promícháme a znovu necháme kynout. Až je těsto
pořádně vykynuté, vykrajujeme lžící na pomoučený vál hromádky. Vál pomoučíme jen velmi lehce,
další mouku už do koláčků nezapracováváme. Těsto prsty roztlačíme, aby vznikla placka, a dáme
lžičku tvarohové náplně. Uzavřeme a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potom potřeme
koláčky rozšlehaným vajíčkem a na každý přitlačíme prsty drobenku. Na plech se jich vleze zhruba 42
(7 řad po šesti kusech). Upečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Ještě horké potřeme koláčky
rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem. Ukládáme je vždy dva a dva k sobě spodní částí
do papírové krabice. Toto těsto je vláčné, koláčky vydrží měkké i několik dnů.
Tip: Místo povidel můžeme sváteční koláčky plnit také povidly. Těsto se dá použít i na velké povidlové
nebo tvarohové koláče přes celý plech. Výborné jsou také s ovocem (čerstvé i kompotované
meruňky, trnky).

DISKUZE

comments powered by Disqus