Ještě jednou k problematickým vínům

Main_vinar-kop-web
FOTO: Zbyněk Kopeček

Ještě jednou k problematickým vínům
Říká se, že i mistr tesař se někdy utne a v případě výroby vína se nemusí ani utnout a
problém je na světě i tak. Víno se buď zakalí, začne zvláštně zavánět, a nebo z jeho
chuti zmízí všechny příjemné tóny stane se těžko pitelné. Nebo nastanou všechny tři
problémy dohromady.
Mezi nejčastější vady ve víně určitě patří - sirka. Její odhalení je jednoduché -
vyznačuje se typickým zápachem po zkažených vejcích. Naštěstí je způsob
odstranění této choroby poměrně jednoduchý, a to aplikací přípravku Kupzit.
Rozmíchá se ve celém objemu nádoby a po několika dnech stočí z kalů.
Oxidáza - lidově řečeno “ox”, je také velmi častou vadou vína. Narozdíl od sirky lze
poznat už na pohled, má totiž výšší, nahnědlou barvu a víno může být kalné. Ve vůni
jsou cítit jablka a celkově je zvětralá, chuť je velmi fádní, opět po jablkách. Oxidáza
je obvykle zapříčiněna přístupem vzduchu k vínu (nedoplněné nádoby) a nízkým
obsahem síry. Základem prevence je tedy kontrola a pravidelné doplňování síry. S
našimi prstředky to jde snadno - rakouský přípravek SO2 Reagenz síru změří za pár
vteřin a o zvýšení síry se postará Solfosteril.
Pokud ox ve víně najdete, řeší se přípravkem Anticasse a pozdějším přidáním
francouzkého taninu Premium Color® (jako jediní jej máme v malém balení 10g).
Další vadou, se kterou se můžete ve (obvzláště malých) vinných sklepích setkat, je
pachuť po plísni. Nejlépe se pozná přičichnutím, kde se projevuje ostrou, zatuchlou
plísňovou vůní a zastřenou chutí, která je nepříjemně dráždivá. Příčina vady je špatná
hygiena. Vzniká ve všech prostředcích, které přichází do kontaktu s vínem nebo
moštem, tedy hadice, kádě, nádoby, filtry, preparáty a obvzláště nebezpečná je plíseň
na vinném kamenu ve starších dřevěných sudech, kde může dokonce prorůst i do
dřeva. Takové sudy již nikdy dobré víno neudělají a je třeba je ze sklepa nemilostrdně
odstranit.
Pachuť po plísni - se dá z vína odstranit použitím aktivního uhlí - přípravkem
Granucol GE, je to ale dost silný zásah a někdy kromě negativních tónu vezme vínu i
ty užitečné.
Myšina - je nemoc vína, na kterou každý reaguje jinak. Někdo ji rozezná ihned,
někdo vůbec. Nejbezpečneji se pozná opět ve vůni, která připomíná myší moč.
Nemusí být ani výrazná, v takovém případě použijeme starou “fintu”, kdy se rozetře
trocha vína na dlaň, ke které přivoníme. Tím je aroma vnímáno v zesílené míře. V
chuti je často patrná až několik vteřin po polknutí či vyplivnutí. Nejnáchylnější vína k
myšině jsou ty s nízkými kyselinami, nízkým alkoholem, vysokou teplotou kvašení a
nedostatečně sířená.

Myšinu můžeme částečně odstranit silným zasířením nebo opět aktivním uhlím. Platí
ale, že silnější myšina léčit nelze a takto nemocná vína nejsou vhodná ani k vypálení.
V našich prodejnách máme daleko více různých výrobků, které vám
mohou pomoci s problematickým vínem. A naši prodavači jsou zkušení
vinaři a většinu těchto preparátů znají ze své vlastní praxe a zkušeností. 
Pokud nějaký problém s vínem nastane, není se za co se stydět. Jak jsem
zmínil na začátku - i při nejlepší vůli a dodržování všech pravidel nelze
nějakému problému, který leckdy zařídí „vyšší moc“, zabránit.

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY


11:15 | 15. Listopad 2019
Zprávy

Malování ve velkém

List_pirko

Během listopadu se ve Veselí uskuteční hned několik akcí tematicky spojených s výročí 30 let od sametové revoluce. Těšit se můžete na fotografické výstavy, divadla i k...

15:38 | 01. Listopad 2019
Zprávy

O krála slováckéj klobásky

List_bez_n_zvu_-_1

Stanovy a soutěžní řád koštu “O krála slováckéj klobásky“® s mezinárodní účastí 9. listopadu 2019 v Ratíškovicích Smyslem soutěže je podpořit a uchovat tradiční ...