Poklady z babiččiny kuchyně Babiččiny mrkvové šátečky s povidly

Main_mrkvov____te_ky
Pro celé zobrazení fotky stačí kliknout na obrázek | FOTO: Soukromý archiv

Zázrak zvaný mrkvové těsto znaly naše babičky odpradávna. Cukr býval kdysi drahý a mnohdy cenově nedostupný, takže když hospodyňky přidaly do těsta sladkou mrkev, kterou měly běžně doma jako jednu z hlavních surovin, ušetřily právě za cukr. Sladké pečivo s mrkví má ve staročeské kuchyni jako takové také dlouhou tradici, a na počátku všech těch receptů na mrkvánky, slepovaná kolečka, šátečky, mrkváče s ořechy a drobné čajové pečivo s přídavkem dostupné mrkve mohla být a nejspíš také byla právě nouze. Hospodyňky ale recepty s mrkví okamžitě docenily. Nejenže těstu dodává sladkou chuť, ale také vláčnost. S těstem se tak velmi dobře pracuje, navíc pečivo vydrží v krabici dlouho měkké. Mrkvové těsto bylo proto velmi oblíbené i k pečení vánočního cukroví, kdy se mrkvová kolečka slepovala po upečení marmeládou a díky sladkosti mrkve už nebylo potřeba cukru na obalení. Konzumovat se dá přitom ihned – i teplé. Těsto je navíc vcelku levné, nepřidávají se do něj vajíčka ani žádné drahé koření. Není potřeba, mrkev zvládne v tomto případě vyladit chutě tak delikátně, že si řeknete, jak to, že jste mrkvové pečivo neobjevili už dříve?
Co budeme na Babiččiny mrkvové šátečky potřebovat?
¼ kila mrkve
200 gramů mouky
1 vejce na potření (nemusí být)
1 dcl oleje nebo tuku na pečení (Hera, Stela, máslo)
1 sáček prášku do pečiva
Kelímek povidel na plnění, může být i mletý mák, případně hustá meruňková či jiná marmeláda
Mletý cukr na posypání
Postup: Nejprve si opláchneme, očistíme a najemno nastrouháme mrkev. Poté do ní přidáme mouku - může být jakákoli-kypřící prášek, olej nebo tuk na pečení a propracujeme ve vláčné těsto. To pak necháme alespoň půl hodiny až hodinu odpočinout v lednici v potravinářské folii. Po vyjmutí z lednice vyválíme plát, který rozkrájíme na čtverce. Naplníme povidly, která můžeme smíchat také se spařeným mletým mákem v poměru 1:1. Proti gustu žádný dišputát, jak říkávaly naše babičky. Pečeme zhruba 20 minut při 180 ti stupních, dokud nejsou krásně dozlatova. Ještě teplé pak mrkvové šátečky pocukrujeme. Před pečením můžeme ještě potřít vejcem. Můžeme plnit také meruňkovým džemem, výborné jsou i s višňovým nebo s džemem z červeného rybízu.

Další rozpisy z mrkvového těsta: Křehké mrkvové šátečky
300 gramů hrubé mouky, ¼ kg jemně strouhané mrkve, 1 celá Hera nebo máslo
Náplň: rybízový nebo višňový džem.
Těsto dáme na hodinu do ledničky, poté z něho vyválíme asi 3 mm silný plát a vykrájíme kolečka. Ty můžeme vložit do formičky na pěry, naplníme a spojíme, aby náplň nevytekla. Šátečky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při zhruba 180 ti stupních Celsia asi 15 minut. Náplň je dostatečně sladká, takže už necukrujeme.

Ořechové mrkvánky
400 gramů polohrubé mouky
200 gramů najemno nastrouhané mrkve
1 celé máslo
1 prášek do pečiva
Nádivka:
150 gramů vlašských ořechů
50 ml mléka
140 gramů cukru krupice
2 lžíce rumu
strouhanka dle potřeby na zahuštění
Na posypání:
moučkový + vanilkový cukr půl napůl
Těsto necháme opět chvilku odpočinout. Nádivka: Mléko přivedeme k varu, přidáme najemno mleté ořechy, cukr, rum a vaříme, dokud nezhoustne. Dle potřeby můžeme přidat strouhanku, necháme vychladnout a plníme.

Tip: Modernější varianta „mrkváčů“ s piškoty (cca 35-40 ks)
Balíček kulatých piškotů - 120 gramů
200 gramů Hery máslové
100 gramů hladké mouky
150 g jemně strouhané sýrové mrkve
1 vanilkový cukr
1/2 sáčku prášku do pečiva
vejce na potření
mletý cukr na obalení
Na náplň: povidla, vanilkový cukr, lžička mleté skořice, kapka rumu na ovonění.

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY