Poklady z babiččiny kuchyně Babiččina hrachovka s párkem a bramboráky

Main_bramborak-hrachovka
FOTO: RH

Vracov - Už od dětství miluji sobotní obědové „rychlovky“. Takové ty, které vařívala moje babička, když přiběhla do kuchyně z pole nebo ze zahrádky, kde zvládla od pěti ráno okopat lán řepy, posbírat půl kýble mandelinky nebo přetrhat dva řádky jarní cibulky, zatímco my jsme doma se sestrou teprve „vtahovaly žlůtko“. U nás doma se věčně něco opravovalo a zedničilo. Když se taťka přistěhoval z Veselí do Vracova, byl domeček po babičce vlhký a potřeboval generálku. Podřezat, vyměnit okna i dveře, udělat novou střechu, tam vybourat příčku, vytrhat starou palubku a vybetonovat a tam zas něco přistavět. A tak jsme se sestrou věčně poskakovaly mezi kýbly s maltou, přidržovaly vodováhu nebo pomáhaly stavět lešení, oklepávaly cihly, chystaly svačiny zedníkům nebo chlapům, co přišli dělat studnu a každou sobotu večer drhly míchačku. Jak my jsme to nenáviděly! Když nás ale babička zavolala do své kuchyňky na výminku na nějakou svoji dobrotu, hned bylo líp. Třeba taková její hrachovka s voňavou majoránkou, kterou vyměnila za tašku okurek. Přidávala k ní vždycky ještě vařit kůži z domácí vyuzené slaniny, takže polévka krásně voněla. Naše babičky totiž nic nevyhazovaly, jídlo bylo pro ně Boží dar. A k ní nasmažila bramboráky plné jejího domácího česneku, který čpěl a pálil tak, jak to má u správného česneku být. Já tato jídla „vylepšuji“ ještě o nějakou tu uzeninu, aby se chlapi doma pořádně najedli. Nebo k bramborákům připravím pikantní masovou směs s feferonkou plnou paprik a cibule či vepřový závitek s cibulí na šťávě. Když sypu do polévky majoránku, která už vůbec nevoní, jako když jsem byla děcko, pokaždé si na svou nejhodnější babičku vzpomenu…
Hrachovka s párkem
Ingredience na 2 litry polévky:
Půl sáčku sušeného hrachu
4 párky
Půl hlávky česneku
Sůl, pepř, majoránka
Kousek uzené slaniny (nebo kůžičku, krásně polévku navoní)
2 litry vody
Bobkový list
2 lžíce hladké mouky a hrnek vody na záklechtku
(mohou být i krutony z chleba nebo rohlíků)
Postup: Hrách si namočíme den předem ideálně v tlakovém hrnci, aby pěkně nabobtnal. Druhý den dáme vařit, vodu přitom nesléváme. Dolijeme ještě asi do dvou litrů, přidáme 2 bobkové listy, kousek slaniny nebo alespoň kůžičky, která hrachovku pěkně navoní. A vaříme do změknutí asi hodinu. Pokud není hrách dostatečně rozvařený a chceme polévku hladkou, rozmixujeme ponorným mixérem. V hrnku si pak rozmícháme ve vodě hladkou mouku, záklechtku přilijeme do vařící polévky a provaříme aspoň 15 minut. Na závěr osolíme, přidáme prolisovaný česnek podle chuti a dochutíme pořádně majoránkou. S tou už téměř nevaříme, aby neztratila aroma. Uvolníme ho z tohoto oblíbeného babičkovského koření tím, že majoránku před vsypáním do polévky jemně promneme mezi prsty. Na talíři „dozdobíme“ opraženým párkem nebo jakoukoli uzeninou. Výborná je ale i bez něj, stačí trochu krutonů. Třeba s čerstvě upečeným domácím chlebem nebo houstičkou se slaninou.
Bramboráky
1 kg brambor
Hlávka česneku
Vajíčko
Sůl, Pepř
Trochu mléka
Majoránka
Může být i uzenina nebo kousek slaniny
Olej na smažení nebo domácí sádlo
Postup: Brambory nastrouháme na struhadle na jemno a vytlačíme z nich pořádně vodu, aby pustily škrob. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek – čím více, tím lépe. Potom přisypeme pořádné množství majoránky, aby hezky voněly, zamícháme jedno celé vajíčko a přilijeme kapku mléka. Můžeme přidat i jemně nakrájenou uzeninu nebo slaninu, pokud chceme, aby bramboráky byly sytější. Pořádně promícháme, opět slijeme vodu a na rozpáleném oleji nebo ideálně domácím sádle smažíme dozlatova bramboráky. Čím tenčí, tím křupavější. Bramboráky můžeme smíchat půk napůl i s kysaným zelím a použít je klidně jako přílohu k masovým směsím nebo jídlům se závitky z vepřového masa na šťávě. (Rh)

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY


15:38 | 01. Listopad 2019
Zprávy

O krála slováckéj klobásky

List_bez_n_zvu_-_1

Stanovy a soutěžní řád koštu “O krála slováckéj klobásky“® s mezinárodní účastí 9. listopadu 2019 v Ratíškovicích Smyslem soutěže je podpořit a uchovat tradiční ...

15:26 | 01. Listopad 2019
Zprávy

MAŽORETKY DEJNA SOUTĚŽILY V RUSKU

List_mazoretky-1

Skupina kyjovských mažoretek Dejna pod vedením Jany a Denisy Defeldových se nedávno vrátila z mezinárodní soutěže International Championship GRAND PRIX Majorette spor...