Poklady z babiččiny kuchyně: Letní třešňová bublanina

Main_bublanina
FOTO: Soukromý archiv

Léto, budiž pochváleno!, říkají jeho milovníci, když na zahrádkách začnou dozrávat maliny, stromy se začervenají pod tíhou třešní, sklenice se začnou plnit meruňkovou marmeládou a do toho pálí sluníčko, čas se tak nějak zvláštně zpomalí a blíží se dovolená. I já si totéž říkám, když odnáším do sklepa bezinkový sirup, umíchám si čas od času mojito s domácí mátou a ledem a večer si zajedu přeplavat rybník do Vracova. Nebo si odpočinout u „turka“ a grilované klobásky do srubu v Radějově kousek od Lučiny, kde jsme se s rodiči a sestrou občas v neděli vydali s lehátky a kostkovanými dekami. „Práca se dožene zitra, Maru, zabal deky a jedem!“ zavelel čas od času můj otec. Mamka k tomu nabalila pár rohlíků se turistickým salámem nebo nakrájela čerstvě upečenou buchtu, sbalila Nubian na opalování a pár ručníků a už jsme v našem embéčku frčeli. To ale byly ty šťastnější chvíle v prázdninových dnech, které dětem právě teď začínají. Většinou se u nás právě v neděli odpoledne zavařovalo, trhaly třešně či meruňky, zavařovaly okurky nebo vařily džemy. Přes týden se přece chodilo do práce! Jak my jsme se sestrou vždycky šklebily, když nás mamka poslala hned po ránu do komory pro třicet omniovek a nařídila nám je umýt a vysterilizovat víčka! Dnes si na to pokaždé vzpomenu, když totéž dělám já sama. Když z kraje července peču vždycky třešňovou bublaninu, vybaví se mi obrovská třešeň, kterou moje babička Marie Lopraisová měla na vracovském Předním díle nahoře nad městečkem - ještě pěkný kus za místním kravínem. Když třešně dozrály, naložil taťka na káru tři obrovské proutěné koše, které měla babička na řepu, erteple, fazulu a další plodiny z pole a ze zahrádky, a jelo se. Drnkalo to se mnou vždycky pěkně – hlavně na přejezdu u měšťanky a pak cestou nahoru na Přední díl, ale vidina stromu obsypaného mým milovaným ovocem byla silnější než „omlácená“ zadnice. Byla jsem takové to děcko „V očích hvězdy, v kapsách žáby“, a tak jsem visela celé dny na plotech v ulici a po okolí nebo lašovala ve větvích stromů. Hulákala jsem pokaždé zavěšená s hlavou dolů na mamku, když šla z práce. „Mamíííí, já su tadýýýý!“ Mamka vytřeštila vždycky oči a nechápala, jak se čtyřleté děcko může vyškrabat do koruny stromu, ze kterého měli respekt i dospělí. Občas jsem nějakou chytla, ale stejně jsem si nedala říct. A když dozrávaly třešně, byla jsem ve svém živlu. To proto, že jsem na tu naši obří třešeň na Předním díle mohla legálně. Taťka mi zavěsil košík na podomácku vyrobený háček na nějakou silnou haluz a už moje malinké ručičky kmitaly ostošest. „Ježišmarja, co s tím zase budeme dělat?“ spráskla ruce babička s mamkou, když jsme se pak večer vždycky s taťkou doharcovali zpátky s těmi třemi obřími koši plnými třešní. „No co? Zavaříme, naděláme kompotů a marmelády. Uděláš dva plechy kynuté s posýpátkem a bublaninu,“ těšil se pokaždé taťka. A na tři dny zas o zábavu postarané…
Suroviny na svěží letní třešňovou bublaninu:
5 celých vajec
20 dkg cukru krupice
20 dkg polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 dl oleje
citronová kůra
- mléko (tak, aby těsto nebylo řídké ani husté, zhruba ½ dl až 1 dl)
½ kg třešní (nebo višní, meruněk, rybízu, ostružin či jiného letního ovoce)
olej a polohrubá mouka na vysypání plechu

Postup: Nejprve si oddělíme žloutky od bílků a dotuha ušleháme bílkový sníh, ke kterému přidáme krupicový i vanilkový cukr. Potom opatrně přidáme žloutky a zamícháme stěrkou. Přilijeme olej a po částech vmícháme ručně mouku – už nešleháme. Do směsi nastrouháme kůru z jednoho citronu, bublanina bude krásně svěží. Na závěr přilijeme mléko, odhadem asi půl deci. Pokud se vám bude směs tužší, přidejte ještě trochu mléka. Bude – li ale těsto moc řídké, ovoce propadne až na dno. Promícháme a vlijeme do plechu, který vysypeme polohrubou moukou, kterou můžete i smíchat s kokosem. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme na 170 st. Celsia zhruba půl hodiny. Po vychladnutí nakrájíme a pocukrujeme moučkovým cukrem. V létě je toto lehké a velmi vláčné piškotové těsto výborné s ovocem, v zimě můžete zvolit variantu s mákem. Stačí do těsta přimíchat 5 dkg máku a upravit množství mléka.

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY


16:24 | 30. Srpen 2019
Zprávy

Prázdninové ohlédnutí

List_nohavica-3

Koncem prázdnin, 23.8.2019 se v amfiteátru Velká nad Veličkou rozezněla kytara Jarka Nohavice a za doprovodu dalších dvou hudebníků proběhl úžasný a nezapomenutelný ko...