Poklady z babiččiny kuchyně Oharky v láku a kvašáky po vracovsku

Main_okurky
FOTO: ilustrační foto

Když byly prázdniny ještě hodně před svou polovinou, nastal u nás ve vracovském Čaganově, jak se
říkalo části města, kde jsem strávila dětství, po třešňovém, rybízovém a meruňkovém taky „oharkový
čas“. Tehdy u nás zavoněl Bzenecký ocet a všude po kuchyni byly rozkutálené drobounké kuličky
hořčičného semínka, jak nám, trošičku zbrklejším malým pomocníkům, propadávaly mezi drobnými
prstíky. „Děcka, než dojdu z práce, poumýváte 50 omniovek, nakrájete tady ten křen, cibulu a mrkvu,
nachystáte kopr a operete oharky, jasné? Sú rozložené na plachtě ve sklepě. Ale pořádně, aspoň ve
trojí vodě, ať tam zas nekřúpe písek jak posledně!“ kladla mně a sestře na srdce naše mamka, když
večer rozdávala úkoly na další prázdninový den. „Do sklepa pro oharky ideš ty, já idu do komory pro
sklínky!“ „Ne, já idu do komory a ty běž pro oharky!“ hádaly jsme se vždycky se sestrou. Měly jsme už
totiž pár nepříjemných zkušeností s velkými pavouky, kteří si v našem studeném erteplovém sklepě
pod garáží s naleštěným embéčkem doslova hověli. Dodnes si pamatuji, jak to vždycky mezi námi
skončilo honičkou po baráku či po dvoře a někdy také drobnější bitkou, protože ani jedna nechtěla
ustoupit. Sklep byl naše noční můra – a to nemluvím o tom, že jsme ho vždycky každé prázdniny
musely pořádně vygruntovat. Přebrat staré zavařeniny, poumývat ty, které vydržely od loňska, pak
sklep pohrabat a vynést kýbl s tím, co šlo na kompost. A jak jsem vždycky nadzvedla opatrně takové
velké „víko“, které taťka vyrobil na zakrytí sklepa, zahákla jednu jeho část za háček a dlouze si
prohlížela strop a schodiště, jestli tam na mě nějaká velká černá potvora se šesti nohama náhodou
nečíhá. A pak už na to, jak si mamka po příchodu ze bzeneckého Trudu, kde se tehdy vyráběl nábytek,
uvařila rychle turka, oblekla kostkovanou zástěru a už jsme mazaly všechny čtyři i s babičkou na dvůr,
kde jsme pak do večera skládaly do omniovek domácí oharky na zavaření na celou další sezónu.
Krásný čas to byl…! Já si dnes práci ulehčuji a dělám sladkokyselý oharkový nálev přímo do sklenice
omnia. Nic nezbývá, nic nepochybí…
Nálev na oharky přímo do sklenice omnia (na 1 omniovku 0,7
litru):

- Necelé deci octa
- 7 lžiček krystalového cukru
- Lžička soli
- Kopr
- Dvě kolečka cibule
- 6 koleček mrkve
- 6 koleček křenu
- Hořčičné semínko
- Tři kuličky nového koření
- Bobkový list
- Voda
Postup: Do vymyté sklenice vložte na dno 3 kolečka mrkve a křenu, plátek cibule a snítku kopru.
Vyskládejte do ní okurky, přičemž pořádně sklenici napěchujte. Nahoru přijde opět mrkev, křen,

cibule i kopr. Poté vlijte do sklenice necelé deci octa, osolte lžičkou soli, přidejte 7 lžiček krystalu,
nové koření i hořčičné semínko a dolijte vodou. Sklenice zavíčkujte a zavařte v zavařovacím hrnci na
80 stupňů asi 20 minut. Poradit si ale můžete i bez zavařovacího hrnce- třeba na chalupě. Sklenice
vložíme do plechu, do kterého nalijeme alespoň 3 cm vody a zavaříme v troubě.
Pikantní kvašáky
- větší okurky
- listy černého rybízu, višně, révy vinné a křenu
- pořádná kytice kopru
- syrový křen
- sůl (5 vrchovatých polévkových lžic soli na 3 litry vody)
- feferonky
Přerostlé okurky pořádně umyjeme, připravíme si křen nakrájený na kolečka, kopr a dále vinné a
višňové listy, křenové listy a listy černého rybízu. Okurky propícháme vidličkou a skládáme do
kameninového hrnce nebo velkých sklenic. Prokládáme vždy vrstvou listí a křenu. Rozhodně
nešetříme, stejně jako koprem – kvašáky jsou pak pořádně aromatické. Pokud máte rádi tento
symbol léta pořádně pikantní, vložte do kameninové nádoby ještě pár feferonek. Zalijeme vodou se
solí, kterou nejprve svaříme a necháme vychladnout. Pořádně přikryjeme vrstvou zeleného a
necháme kvasit. Hotové jsou kvašáky zhruba po 7 až 14 dnech. (Rh)
ilustrační foto Pixabay

DISKUZE

comments powered by Disqus


08:29 | 09. Srpen 2019
Zprávy

O pohár starosty

List_sdh-vrbka

Jednodenní soutěž o pohár starosty obce Hrubé Vrbky v požárním útoku mužů a žen zařazenou do soutěže Grand Prix Hodonín připravují horňáčtí hasiči na 18. srpna se ...