Poklady z babiččiny kuchyně:

Main_gula_-ryzce-lisky
FOTO: RH

Podzimní guláš z lišek a ryzcové rizoto
To jsme takhle jednou v neděli odpoledne někdy začátkem září přijeli s rodiči na návštěvu k naší veselské babičce, kam jsme to brali vždycky oklikou přes cukrárnu kousek od veselského splavu. I když maminka držela kvůli opravě domu kasu pevně v rukou, taťka pokaždé polevil, takže kromě zmrzliny se nám pak v autě ocitl třeba ještě žloutkový věneček nebo špička. Už na dvoře za dřevěnou brankou jsme ten den cítili, jak se z kuchyně line nádherně houbová vůně. „Babí, co to co. Moje veselská babička Josefa byla excelentní kuchařka – taková „menší“ Magdalena Dobromila Rettigová - a tak jen šibalsky mrkla okem: „Guláš z lišek!“ „Cooo? Z lišek? Jako z opravdických lišek, co žijú v lese?“ vytřeštily jsme obě oči. „A z jakých asi? Znáš snáď nejaké iné?“ pokračovala v balamutění babička. Přítrž tomu učinil až můj taťka, který nám po pěti minutách fňágání pošuškal, že v lese rostou i jiné lišky, než ty s ocasem, co cení zuby, když mají vzteklinu. Houby miluji od dětství, a tak se na houbový guláš, ale i praženici na topinku, každoročně moc těším. Dělám jej vždy z toho, co je po ruce – a po každé je výborný. Když se mi ale podaří najít pár lišek nebo je od někoho dostanu darem, jako teď před pár dny, rozhodně u nás neskončí v „obyčejné“ praženici. To utíkám do obchodu pro panenku, abych ji v neděli připravila na minutku právě s liškovým přelivem a pečenými bramborami. Tentokrát jsem si ale nad liškovým gulášem ráda zavzpomínala na své dětství a na příhodu s liškami u veselské babičky, která mě vaříš?“ nahlížely jsme se sestrou zvědavě pod pokličku a žužlaly přitom nějaký lékořicový pendrek, čitehdy jako pětiletého prcka pořádně vypekla…
Suroviny na liškový guláš:
½ kila čerstvých očištěných lišek (jako varianta může být i hlíva ústřičná, která je navíc k dostání celoročně)
300 g červené papriky (šťáva bude svěžejší)
50 g šalotky + 4 stroužky česneku
Deci bílého vína (suchého) a 3 dl vývaru
plátek slaniny, olej
sůl, pepř
smetana na zjemnění, petrželka a pórek na dozdobení
Postup: Lišky rychle properte od nečistot ve vodě, na rozdíl od jiných hub jim to neuškodí. Mohou se předtím také jemně poprášit moukou. Oprané lišky dáme okapat na síto. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět šalotku. Přidáme na kostky nakrájenou papriku a česnek na plátky. Podusíme, zalijeme vínem a necháme vyvařit. Přidáme vývar, necháme vše rozvařit a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec omáčku povaříme na potřebnou konzistenci, abychom nemuseli zahušťovat moukou. Lišky zprudka orestujeme na slanině, podlijeme omáčkou a pár minut provaříme. Lišky jsou poměrně suché a pevné, a proto jsou podle šéfkuchařů výtečné právě na rychlé restování. Na závěr ještě zjemníme smetanou. Liškový guláš podáváme s čerstvým chlebem, výborný je ale i s jemným houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Jako příloha k houbovým gulášům se hodí také bramborový knedlík s cibulkou.
Ryzcové rizoto s pohankou
Pokud se vám v těchto dnech podaří v lese narazit na ryzce, můžete si guláš uvařit také z nich. Nebo vyzkoušejte něco lehčího. Totiž pohankové rizoto s ryzci. Pohanku využívaly jako surovinu naše babičky často, dnes se tato ingredience začíná znovu v kuchyni objevovat. Nemusí se ani vařit, stačí ji jen namočit do hrnce s horkou vodou a nechat nabobnat, případně 5 minut povařit se solí.
Suroviny:
Půl balíčku pohanky
3 velké ryzce
Paprika, mrkev, pórek, může být i kukuřice, cibule a česnek
Sojová omáčka na dochucení
Sůl, pepř
Postup: Na pánvičce si rozpustíme trochu domácího sádla nebo oleje, osmahneme na něm velkou cibuli a česnek a poté přidáme pohanku. Na vedlejší pánvi si orestujeme do křupava ryzce a přidáme k pohance. Na závěr ještě vmícháme na nakrájenou papriku a pórek a nastrouhanou mrkev a už jen krátce zarestujeme, aby zelenina malinko změkla, ale neztratila potřebné vitamíny. (Rh)

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY


11:15 | 15. Listopad 2019
Zprávy

Malování ve velkém

List_pirko

Během listopadu se ve Veselí uskuteční hned několik akcí tematicky spojených s výročí 30 let od sametové revoluce. Těšit se můžete na fotografické výstavy, divadla i k...

15:38 | 01. Listopad 2019
Zprávy

O krála slováckéj klobásky

List_bez_n_zvu_-_1

Stanovy a soutěžní řád koštu “O krála slováckéj klobásky“® s mezinárodní účastí 9. listopadu 2019 v Ratíškovicích Smyslem soutěže je podpořit a uchovat tradiční ...