Poklady z babiččiny kuchyně: Zázvorový sirup a sirup z rýmovníku pro kašli a nachlazení

Main_sirup
FOTO: RH

Že byly naše babičky kromě výborných domácích kuchařek často také dobré bylinkářky, o tom není
nejmenších pochyb. I ta moje nosila domů z cesty na pole za vracovskou traktorkou mateřídoušku,
zlatobýl, heřmánek, kopřivy či brzy na jaře podběl. A když v květnu rozkvetla lípa před naším domkem
v části Vracova přezdívané Čaganov, vonělo to u nás při jejím sušení tak opojně, až se z toho jednomu
zamotala hlava. Naše babičky totiž dobře věděly, jaká zázračná síla se v takových „obyčejných“
bylinkách ukrývá a na jaký zdravotní neduh je ta která nejlepší. Však takový lipový čaj s medem, když
vás trápilo nachlazení či teplota, měl něco do sebe! Dnes jsme si místo bylinek a léčivých čajů zvykli
na rychlá řešení v podobě farmaceutických přípravků, léků, doplňků stravy a chemickou cestou
vyrobených vitamínů. Kdo chce ale vyzkoušet alternativu, může si v tomto období připravit třeba čaj
z rýmovníku nebo uvařit do zásoby zázvorový sirup. Až vám zkřehne tělo v mrazivých dnech a o slovo
se přihlásí rýma či kašel, určitě přijde tahle voňavá domácí medicína vhod.
Zázvorový sirup s citronem
Zázvorový sirup není skvělý jen na letní osvěžení s bublinkovou vodou a ledem, ale také v zimě. Dá se
koupit také v lékárnách a zdravé výživě, ale domácí je domácí. A také je nepoměrně levnější, kilo
zázvoru se dá v supermarketech koupit i za 60 korun. Já jej také každoročně připravuji před Vánoci
jako jeden z oblíbených a velmi vděčných „jedlých dárků“ pro svou rodinu a přátele. V pěkné sklenici
vždycky potěší.
Na cca 2 litry sirupu potřebujete:
středně velký zázvor (cca 15 cm)
2 litry studené vody
4 citrony
1,7 kg cukru

Postup: Zázvor omyjte a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do většího kastrolu a
zalijte 2 litry studené vody. Přidejte 3 citrony, které nakrájejte nadrobno i s kůrou – předtím omyjte
kartáčkem. Poté přiveďte k varu a povařte asi 15 minut na mírném ohni. Směs nechte 24 hodin
luhovat. Další den sceďte, pořádně vymačkejte citrony a přisypte 1,7 kg cukru krupice. Znovu
přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Odstavte. Jakmile sirup trochu zchládne,
vlijte do něj vymačkanou šťávu z jednoho citronu a zamíchejte. Ještě teplý sirup naplňte do
uzavíratelných lahví a skladujte v lednici.

Vyzkoušet můžete také zázvor v medu. Stačí k tomu 300 gramů zázvoru a med. Zázvor nastrouhejte
na hrubo, upěchujte do malé skleničky a zalijte tekutým medem. V lednici vydrží tento osvědčený
recept velmi dlouho. Na přípravu čaje pak stačí lžička. Zalijte ji horkou vodou a přidejte kolečko
citronu.

Rýmovníkový sirup s pomerančem
O rýmovníku se říká, že jde o přírodní zázrak. Pokud jej máte doma jako pokojovou rostlinu, stačí prž
promnout lístek mezi prsty, nadechnout se krásně si tak protáhnete dýchací cesty. Z listů této léčivky
se totiž uvolňuje velké množství vonné silice, a proto je vhodné pěstovat jej třeba v ložnici či obýváku.
Bylina má protizánětlivé vlastnosti. Odvar z jediného lístku čerstvě utrženého rýmovníku a 200 ml
vody se používá při bolestech hlavy, horečce, rýmě, kašli, nachlazení, zánětu průdušek, ale i při
vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevní kolice,
průjmu či při otocích končetin. Výluh uvolňuje zduřelou nosní sliznici. A je také přírodním
repelentem, na okně totiž odpuzuje hmyz. Sirup z rýmovníku se užívá i jako prevence, uvolňuje nosní
dutiny a mírní kašel. Můžete si jím také osladit grog či přidat do jogurtu.
Na sirup z rýmovníku potřebujete:
35 lístků rýmovníku
1 pomeranč a 1 citron
1 l vody
1 kg cukru krupice (pokud nepotřebujete sirup hustý, stačí méně)

Postup: Citron a pomeranč oloupejte a nakrájíme na plátky. Přidejte rýmovníkové listy a zalijete
litrem vroucí vody. Směs zatížíme a nechte až 48 hodin louhovat. Poté sceďte a do nálevu přidejte
cukr. Uveďte do mírného varu a svařte na hustotu sirupu. Ještě horký sirup plňte do sklenic.
Uchovávejte v chladu. (Rh)

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
  1. 1 Rady do zahrady - Odběr roubů


19:20 | 28. Leden 2020
Zprávy

Kyjovskou chirurgii zaměstnala ledovka

List_nemkyjov

Hektický víkend za sebou má personál chirurgického oddělení Nemocnice Kyjov. Předcházel mu typický scénář: večer trochu zapršelo a do rána namrzlo. Během 48 hodin chir...

19:19 | 28. Leden 2020
Zprávy

Rady do zahrady - Odběr roubů

List_main_rady_do_zahrady

Rouby řežeme v době vegetačního klidu. Bereme je ze silných jednoletých výhonů plodných a zdravých stromů nejlépe z jižní strany horní části koruny, kde jsou dobře v...