Nejlepší střihači vinohradu se utkali ve Bzenci

Main_01_bzenec_-_vinohradn_ci3
FOTO: Archiv týdeníku Nové Slovácko

BZENEC – Ostré nůžky, hbité ruce, ale taky notná dávka umu. Nic z toho nesmělo chybět účastníkům sedmého ročníku vinohradnické soutěže o nejlepší řez.

O hlavní cenu, zlaté nůžky, přitom v pátek do Bzence přijeli soutěžit jak muži, tak i ženy. Letos poprvé se organizátoři rozhodli soutěž vinohradníků přesunout z Velkých Bílovic na v okrese Břeclav na Hodonínsko. Tentokrát se tedy keře vinné révy stříhaly ve vinohradech společnosti Chateau Bzenec. Samotná soutěž byla přitom rozdělena do dvou kategorií. „Je to třída Junior, ve které startovali žáci a studenti odborných škol a soutěžící do šestadvacíti let. Druhou kategorií byla třída Elite, kde soutěžili ti ostatní,“ vysvětlil organizátor z odborného časopisu Vinařský obzor Richard Stávek z Velkých Bílovic.

Pravidla soutěže přitom spočívala v ořezání co největšího počtu keřů v daném časovém úseku. „Za každý ořezaný keř dostal soutěžící pět bodů. Hodnotící komise pak jednotlivé keře prošla a za chyby, které soutěžící při řezu udělali, strhávala trestné body,“ popsal jednoduchý princip soutěže Stávek s tím, že původně tato soutěž vznikla z recese a na uznávané zápolení ji pasoval až stále vzrůstající zájem jak ze strany soutěžících, tak i široké veřejnosti.

Odborná komise se při hodnocení výkonu soutěžících zaměřovala na několik důležitých kritérií. „Hodnotili jsme třeba postavení plodného dřeva, jeho očištění, očištění kmínku včetně jeho paty, ale i odřezání jednotlivých částí keře na větevní kroužek,“ vyjmenoval, na co brala komise zřetel, jeden ze čtyř porotců Jaroslav Osička z vinařské školy ve Valticích. Podle něj soutěžící dost často podceňují přístup k řezu. „V povědomí vinohradníků je většinou zafixováno, že řez zvládne bez problémů každý. Ve skutečnosti tomu ale tak není, musí se tomu věnovat velká pozornost! Řez je totiž základem pro kvalitu sklizně a životnost keře,“ upozornil Osička.

V prestižní kategorii Elite se z prvenství, stejně jako v předchozích dvou ročnících radoval vinař Marek Pšovský z Prušánek. „Přiznám se, že jediná moje příprava byla, že jsem si den před soutěží nechal seřídit nůžky. Stříhání vinohradů jsem totiž letos nechal manželce,“ prozradil s úsměvem vítěz a poodhalil svůj úspěšný recept. „Hlavní je to, že člověk musí už při prvním pohledu na keř vědět, jak stříhat. A základem úspěchu jsou samozřejmě i dobré nůžky,“ doplnil vítěz a dodal, že po třech výhrách se už příštího ročníku bude účastnit jen jako divák. Marek Pšovský ale ještě letos bude Českou republiku reprezentovat v řezání vinné révy na mistrovství světa ve Francii.

DISKUZE

comments powered by Disqus
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY