Speciály minipivovarů se těší oblibě. Hodonín má i olympijskou IPU

Main_pivovary
Ilustrační foto | FOTO: Archiv týdeníku Nové Slovácko

Hodonínsko – Rok funguje nejmladší minipivovar Hodonínska  Křikloun. Kromě pivních stálic vyrábí pravidelně i několik speciálů. Tem nejnovější je k zimním olympijským hrám, které začaly minulý pátek. „Od začátku fungování jsme uvařili už asi třicet druhů piv. Stále v nabídce je asi deset druhů a nejnovější je právě pivní speciál, který vznikl při příležitosti olympijských her. Uvařili jsme patnáctistupňovou olympijskou IPU,“ popsal sládek a majitel minipivovaru Karel Zykmund

Křikloun je sedmým fungujícím minipivovarem Hodonínska, druhý  sídlící v Hodoníně. „Pivo jsem v malých dávkách vařil už dříve. Otestoval jsem si, jak se pivo chová a po této zkušenosti jsem začal vařit ve velkých nádobách. Byla to taková touha po poznání, chtěl jsem to vyzkoušet. A protože první pivo mělo úspěch, postupně jsem začal myšlenku rozvíjet. Pivo vařila i moje babička,“ říká Zykmund, který je nejen nadšencem výroby piva, ale také muzikantem.

Kromě prostor minipivovaru je v Hodoníně Křikloun stále k dostání ve Vinárně U Houslí, kde příležitostně hodonínský sládek ke svému pivu zahraje i na housle.

Druhým nejmladším minipivovarem regionu je Kyjovský pivovar. Jeho tradice vaření piva sahá sice až do roku 1525, tato tradice však v královském městě byla znovuobnovená v roce 2014. „První várku piva jsme uvařili v říjnu roku 2014 a v loňském roce jsme vyrobili tisíc hektolitrů piva. Vyrobené množství rok od roku roste,“ řekl majitel pivovaru v Kyjově Tomáš Machalínek.

Také Kyjovský pivovar nabízí své speciály, na každý měsíc má dokonce připravený jeden pivní speciál. „Zájem o tato piva samozřejmě je, ale o ta, která vaříme trvale a ve vetším množství, je zájem větší,“ doplnil Machalínek.

O něco delší historii má dolnobojanovský pivovar Mazák, který první pivo uvařil v roce 2011. I ten sleduje velký zájem o piva z minipivovaru. Zatímco v prvním roce svého fungování sládci uvařili sto padesát hektolitrů piva, v loňském roce šlo už o tři a půl tisíce hektolitru. „Zájem o piva je tak velký, že nestíháme vyrábět a neustále navyšujeme naši kapacitu. V poslední době už se naše piva dají koupit řekl bych po téměř celé České republice, vozíme hodně i do středních Čech či do Brna.

Také Mazák má své speciály. „Vaříme zhruba dva až tři speciály týdně a standardně máme v nabídce asi osm druhů piva. Děláme samozřejmě různé vánoční či velikonoční speciály,“ řekl sládek pivovaru z Dolních Bojanovic Jiří Michalovič.

Osmým rokem si lidé mohou koupit také pivo z pivovaru Na Mlýně v Ratíškovicích. Ročně tam vyrobí zhruba čtyři sta hektolitrů piva. „Zájem o piva stále roste s čímž souvisí i zvýšení objemu piva, které vyrobíme. Nabízíme zákazníkům nejrůznější speciály, přes vánoční svátky jsme uvařili šestnáctistupňové pivo, v létě jde naopak o lehčí piva,“ sdělil provozovatel pivovaru Na Mlýně Jiří Fanta.

V Hodoníně sídlí i nejstarší pivovar regionu, a to Kunc, který ve městě otevřel v roce 1994 a po sedmdesáti letech navázal na letitou tradici vaření piva v Hodoníně. V okresním městě před lety zahájil vaření piva také Hodonínský Vojáček, který přišel i s vlastní restaurací. Oficiálně svou činnost zahájil v roce 2014, nyní je pivovar v insolvenci. Vlastní pivo vaří také pivovar Pod Kněží horou ve Bzenci a Syrovar v Syrovíně.

Příznivcem piv z místních minipivovarů je například Petr Komrska z Hodonína. „Když si zajdu na pivo, rád si ho dám tam, kde netočí jen klasiku, ale nabízí také speciály a piva z regionálních pivovarů. Mezi oblíbené patří například piva z pivovaru Mazák,“ řekl muž. (iva)


DISKUZE

comments powered by Disqus