Poklady z babiččiny kuchyně: Babiččina hrstková polévka

Main_hrstkov__pol_vka_
FOTO: Soukromý archiv

Tahle hutná a také velmi chutná babičkovská polévka se jmenuje podle způsobu, jakým odměřujeme její hlavní ingredience. „Od všeckého hrstku,“ říkávala vždycky babička, když jsme ji doma vařili v sobotu k patentům nebo také k latám či podešvám, chcete-li. Už jako děcko jsem tyhle sobotní polévky milovala. Babička do nich totiž přidávala nočky, jenže já jsem jim říkala jinak - mlgance. Fazulovou polévku jsem měla ráda hlavně kvůli nim. Babička je dělala lžičkou a byly tak velké, že se mi jako čtyřletému capartovi sotva vešly do pusy. Všechny tyhle vynikající babiččiny polívečky voněly majoránkou nebo česnekem. A v každé byla jedna „tajná“ ingredience. Babička byla totiž šetrná – ostatně jako všechny babičky v té době a vlastně ještě i dneska. A tak schovávala kůže z uzené bokoviny, která byla pokaždé jednou z hlavních delikates po mikulášské zabíjačce. Fazulová, čočkovka, hrachovka s čerstvou majoránkou nebo právě tahle hrstková mi dodnes připomínají dětství. A moji vracovskou babičku. Vzpomínám si, jak vždycky v létě přijela k večeru na kole z pole na Předním dílu, kde měla nasazený kus fazole. Na nosiči uvázanou bílou plachtu a v ní fazolové lusky i s přesušeným „šáším“. „Děcka, pote, ideme lúpat fazulu,“ volala vždycky už od vrat. Měla takové to staré kolo, které vydrželo bez opravy snad 100 let. S obrovským nosičem, na který se toho vlezly hromady, když jela z pole. Pak jsme si vždycky se sestrou sedly na vyhřátý beton a babička nám kladla na srdce, ať „furt neděláme ty blbosti, že pak tá fazula líce všady a je teho hrozná škoda“. Zkrátka ani zrnko nazmar…
Ingredience na hrstkovou polévku:
1-2 hrstky fazolí
1-2 hrstky hrachu
1-2 hrstky čočky
1-2 hrstky krup
Kořenová zelenina: mrkev, kousek celeru, petržel,
1 větší cibule + 3 stroužky česneku
Sůl, mletý pepř
Koření: 2 bobkové listy, 10 kuliček celého pepře, 2 kuličky nového koření
Na zásmažku: máslo, 3 lžíce hladké mouky, 2 deci vody
Sůl, mletý pepř
Podle chuti můžeme přidat kostku zeleninového bujónu nebo špetka vegety, kdo chce, může malinko okyselit octem
Majoránka na dochucení, petrželka, čerstvá pažitka nebo libeček na dozdobení
Nočky: 20 dkg polohrubé mouky, 1 celé vejce, 1dcl vody, sůl
Postup:
Přebrané fazole a hrách si namočíme přes noc do kastrolu do studené vody a necháme nabobtnat. Ráno přidáme ještě i kroupy a čočku a znovu alespoň 2 hodiny máčíme. Poté dolijeme vodou alespoň do 2 nebo i 3 litrů (tu původní nesléváme) a dáme vařit. Přidáme kořenovou zeleninu a půlku cibule, bobkový list a koření. Nesolíme. Vaříme, dokud luštěniny nezměknou. Jako variantu můžeme přidat nakrájené brambory. Poté vyjmeme zeleninu a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Opěr dolijeme vodu, která se vyvařila a připravíme si zásmažku. Do hrnce vložíme kousek másla (může být ale i domácí sádlo) a počkáme, až zezlátne. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Zasypeme hladkou moukou a znovu vše hezky opražíme. Potom zalijeme studenou vodou, pořádně rozmícháme a vlijeme do bublající polévky. Provaříme s moukou ještě aspoň 15 minut a pořádně osolíme, luštěniny snesou hodně soli. Mezitím si připravíme nočky, kdy si v misce smícháme mouku, vajíčko, vodu a sůl a pořádně promícháme. Můžete je do polévky nabírat lžičkou, jednodušší a rychlejší je to ale přes haluškovač. Nakonec přidáme na vůni hrstku majoránky a dozdobíme čerstvými zelenými bylinkami. Kdo chce, může zakápnout octem nebo připepřit a přisolit. Podáváme s krajícem čerstvého chleba – ideálně domácího.

DISKUZE

comments powered by Disqus