V Zoo Hodonín se narodilo mládě velblouda dvouhrbého

Main_velbloud
FOTO: ts

Hodonín (2. 4. 2019) Páru velbloudů dvouhrbých, kteří oba v těchto dnech slaví své 7. narozeniny, se narodil druhý potomek. Jedná se o samičku, která přišla na svět ve čtvrtek v dopoledních hodinách. Několik prvních dní strávila ve výběhu společně s matkou, aby si obě na sebe zvykly, a následně k nim byl připojen i otec. Spojení proběhlo bez problémů a nyní jsou již všichni tři k vidění ve výběhu společně.
Jedná se již o druhého potomka tohoto chovného páru. První mládě, sameček, se jim narodil na jaře 2017 a v roce 2018 odešel do zoo v Holandsku. Samice tedy již měla zkušenosti z předchozího odchovu: „Druhý porod i následná adaptace mláděte proběhly bez problémů. Prvoodchovy bývají u tohoto druhu komplikovanější, první mládě jsme museli přikrmovat, ale u tohoto mláděte již vše proběhlo přirozeně a od začátku pije mateřské mléko bez problémů,“ uvádí zooložka Zdenka Vavrysová.
Rodiče tvořící chovný pár přišli do hodonínské zoo v roce 2013. Samice pochází z liberecké zoo a samec ze safariparku Beekse Bergen v Holandsku. Oba se narodili v roce 2012. Před jejich příchodem chovala Zoo Hodonín velbloudy jednohrbé, jejichž chov byl po úhynu chovné samice ukončen.

V přírodě velbloud dvouhrbý (Camelus bactrianus) již téměř vyhynul a je považován za kriticky ohroženého. Pochází z oblasti Střední Asie, kde obývá nehostinné pouště a stepi. Živí se trávou, listím a rostlinami, které otrhává pomocí dlouhých spodních řezáků. Velbloudi chodí typickou mimochodní chůzí (zvedají současně obě levé nebo obě pravé končetiny). Jsou také známí tím, že dokáží přečkat několik dlouhých týdnů bez vody.  Velbloudi dokážou vypít bezmála 60 litrů vody najednou a jejich ledviny jsou schopné koncentrovat moč a minimalizovat ztrátu tekutin. Tekutina se absorbuje i z trusu (velbloudí trus je téměř suchý). V hrbech ale nezadržují vodu, jak se mylně traduje, nýbrž tuk.

Marie Blahová, tisková mluvčí Zoo Hodonín

DISKUZE

comments powered by Disqus