Poklady z babiččiny kuchyně Bezinková limonáda na pročištění ledvin

Main_bezinkovysirup
Pro celé zobrazení fotky stačí kliknout na obrázek | FOTO: Soukromý archiv

Sezóna bezu je po roce zase tady! Už naše babičky přitom dobře věděly, jaký léčivý zázrak se v jeho keřích skrývá. Bez černý je jedna z nejdostupnějších léčivek. Právě od konce května do poloviny července jsou jeho bílými aromatickými květenstvími obsypané všechny meze. Z květů tohoto „babičkovského pokladu“ si letos uvařte lahodný sirup nebo limonádu, nasušte jej na zimu na nachlazení a koncem léta si z plodů připravte „babičkovský“ bezinkový likér a marmeládu za pár korun. A co víc – vyzkoušet můžete také bezinky v těstíčku. Když si je dáte posypané skořicí, budete mít na talíři dokonalou iluzi starých časů.
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávaly s pokorou už naše babičky. O léčivých účincích bezu černého, lidově řečeného bezinky, kozičky nebo také chebz, věděly totiž své. Voňavé bezinky jsou zázračným lékem nejen na nachlazení a zanícené močové cesty, ale pro své močopudné účinky ulevují i při zácpě. Účinné jsou také proti bolesti, proto se využívají třeba při migréně. Úlevu přinesou při bolestech trojklanného nervu, zánětech dutiny ústní i středního ucha. Využít k léčivým účelům se dají snad všechny části tohoto keře. Třeba čerstvá zelená kůra se přikládá na spáleniny, zatímco mast z květů, kterou si můžete sami jednoduše připravit tím, že do základu použijete vepřové sádlo, pomáhá při hojení hnisavých zánětů. Obklady z čerstvých listů černého bezu zase velmi dobře působí na záněty Achillovy šlachy, pohmožděniny či ostruhy na patách. Stačí je přiložit na noc na postižené místo. Na pročištění ledvin pak skvěle funguje močopudná bezová limonáda, kterou jsem se naučila od babičky jedné mojí kamarádky. Pět větších květů operte, dejte do třílitrové sklenice a přidejte kolečka většího citronu. Zalijte 3 litry převařené vychladlé vody, ve které jste rozmíchali 2 lžíce octa a 150 gramů cukru. Po pěti dnech přecedťe a co nejdříve nápoj vypijte. Právě bezinkové nápoje vyrobené za studena zajistí, že budou přímo zásobárnou tělu potřebných látek a zachovají sílu byliny. A pak tu máme jednu zaručenou babičkovskou delikatesu: bezinky v hustém těstíčku z hladké mouky, vajec a piva. Skvěle chutnají s novými bramborami s pažitkou. Pokud do těsta nepřidáte sůl ani pepř, můžete mít toto starodávní jídlo na sladko. Po usmažení stačí jen květy hojně posypat skořicovým cukrem. Sušený bez černý je výborný také na nachlazení na zimu. Květy ale sušte zprudka, jinak zhnědnou. A pak tady máme ještě jeden zaručeně lahodný tip do vaší jarní léčivé a osvěžující kuchyně. Totiž domácí sirup z květů, který je vynikající jako osvěžující letní pití. Podávat jej můžete s kolečkem citrónu a snítkou čerstvé máty ze zahrádky. Na podzim jej pak můžete využít i jako sladidlo do čaje, zvláště pokud ucítíte, že na vás už zase „něco leze“.
Pozor ale na nežádoucí účinky bezu černého. Nejen zralé plody, ale i další části této léčivé dřeviny obsahují jedovatý sambunigrin. Ve větším množství může vyvolat zvracení, průjem i závratě.

Ingredience na bezinkový sirup za studena:
25 květů bez černého
1,5 litru vody
1 celý citron i s kůrou
1 kg hnědého cukru

DISKUZE

comments powered by Disqus


20:50 | 09. Říjen 2019
Zprávy

Krátký příběh se šťastným koncem

List_smajlik-podekovani

Nestává se to každý den a nestává se to každému. Syn ztratil telefon, když zapomněl mobil na kapotě auta a měl ohromné štěstí, že ho našla skupinka malých dětí, jdoucí...