Týden s vinařem - bentonit

Main_bentonit
FOTO: Zbyněk Kopeček

Minulý víkend byl k révě trochu krutý a na mnoha místech, včetně naší
Dubňanské hory ji posypal kroupami. Naštěstí to nebylo tak vážné a není
zapotřebí jít s ochranným postřikem do květu a tím narušit opylení.
Můžeme se tedy věnovat distribuci vína ze sklepa, protože ať byla loňská úroda
sebevětší, musí se pomalu začít vyprazdňovat nádoby a chystat na úrodu
letošní. A vína, které jdou ven ze sklepa, musí být v první řadě stabilní. Téma
čistá vína, bílkovinné zákaly a zjemnění chutí nás při výrobě vína provází
neustále. A téměř vždy padne výraz bentonit.
Jedná se o horninu vznikající zvětráváním mateční horniny z  čediče . Je
charakteristický vysokým obsahem  jílových   nerostů . Má velmi dobré sorpční
vlastnosti a vysokou schopnost výměny kationtů. Je to plastická hornina s
vlastnostmi, které jí umožňují bobtnat. Chemické i minerální složení je velmi
proměnlivé a závislé na vzniku ložiska. Světové ložiskové zásoby bentonitu jsou
odhadovány na více než 1400 mil. t. a počítá se s objevem dalších lokalit.
Objev této unikátní horniny přišel v 19. Století a první ložisko bentonitu bylo
nalezeno v USA u města Fort Bentona. Od toho tedy bentonit. Pak přišly
informace o objevech nových ložisek z různých částí USA i Evropy. První použití
našel bentonit ve Velké Británii na odbarvování jedlých tuků a olejů.
Nejkvalitnější bentonit je sodný, který se těží pouze v USA a je silně bobtnavý.
Další bentonity pochází také z Řecka či Ruska. Jsou levnější a používají se hlavně
k čištění u méně kvalitních moštů či vín. Hrozí u nich riziko pachové stopy a také
zůstává vysoký objem sedimentu.
A protože se snažíme, aby Vinařský dům Dubňany měl ve své nabídce jen ty
nejkvalitnější přípravky, i při výběru tohoto sortimentu velmi dbáme na kvalitu.
Ve skladování bentonitů buďte velmi precizní. Jde o velmi silně inertní materiál,
který do sebe z prostoru natahuje nejen vláhu, ale i veškeré sklepní i jiné pachy.
Musí být proto uložen v suchu a velmi dobře uzavřen.
Malým vinařům bych proto jednoznačně doporučoval výborný sodný bentonit.
Cenový rozdíl při malé spotřebě není vůbec výrazný a práce s nimi a hlavně
výsledek je markantní. Jako další důležitou vlastnost bentonitu musím uvést i
zjemnění chuti vína při správném dávkování. V naší  nabídce najdete nejen
osvědčeny Plusgran Gel, pracující v režimu nad 15°C, ale i bentonit Eiwex
s nízkým obsahem železa, který spolehlivě funguje i při teplotách od 6°C, tedy

bez nutnosti ohřívat víno. Nejen že pracuje v běžných sklepních teplotách, jak už
jsem řekl, ale zbývá po něm výrazně menší množství sedimentu na dně nádoby.
A jako jediní v oblasti jej máme v nabídce, a to v balení 1, 5 a 25 Kg.
Bentonit je skvělý přírodní pomocník ke stabilizaci vína. Jeho použití je poměrně
jednoduché, ale má své zásady. Kdyby jste si s v některých věcech nebyli jisti, u
nás vám ochotně poradíme, sami všechny prodávané přípravky používáme ve
vlastním vinařstvích.

DISKUZE

comments powered by Disqus