V létě panuje extrémní riziko chytnout žloutenku. Na Hodonínsku řádí nejvíce na Horňácku .

Main_viry-f405_220__1_
FOTO: ilustrační foto

Hodonínsko, Horňácko-Letní měsíce jsou pro šíření žloutenky
přímo ideální. Nemoc nejvíce nejčastěji souvisí s nedostatečným
dodržováním hygieny. Jedná se o akutní virové onemocnění,
postihující jaterní tkáň, infekce se šíří fekálně-orální cestou. Virus
vniká do těla ústy, z těla je vylučován stolicí, a to ještě před
propuknutím onemocnění. První příznaky onemocnění se objevují
obvykle po 14 až 50 dnech od nákazy.
„Na okrese Hodonín evidujeme od března letošního roku doposud
celkem osm případů infekční žloutenky-virové hepatitidy typu A.
Většinu případů máme hlášených z regionu Horňácka-čtyři
z Javorníka a jeden z Velké nad Veličkou. S jedním počtem výskytu
se setkali v Hroznové Lhotě, Veselí nad Moravou a na Podluží
v Josefově,“ informuje Nové Slovácko o aktuálním stavu
nemocných lidí MUDr. Libor Šmíd, vedoucí protiepidemického
oddělení Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje se sídlem
v Brně, územního pracoviště Hodonín.
Ve všech případech provedla KHS Jihomoravského kraje s
následným stanovením protiepidemických opatření k zamezení
šíření onemocnění, a to jak v rodinách, tak i na pracovištích
nemocných.
„Nákaza se rozšiřuje přímo mezilidským kontaktem od osoby k
osobě nebo nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami,
předměty. Zásadním opatřením v prevenci přenosu nákazy je
dodržování základních hygienických návyků s to zejména: řádným
mytím rukou teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC, stejným
způsobem mytí před každou konzumací jídla, nápoji. Zcela
nevhodné je společné pití z jedné láhve, ukusování z jedné svačiny,
sdílení cigarety, vodní dýmky a podobně. Také je nezbytné umýt si
ruce vždy po návratu domů z venkovního prostředí (výtahy,
kontejnery na odpad, hřiště, obchody, MHD). Nutné je důsledně
dohlížet na dodržování hygieny rukou u dětí. Pro případ, kdy si
nemůžeme ruce řádně umýt-mít při sobě pohotovostní balení
dezinfekčního prostředku na ruce nebo dezinfekční ubrousky k
jednorázovému použití,“ doporučuje k prevenci odborník Libor
Šmíd.
„U nás v podniku bylo pár případů žloutenky zaznamenáno. Jako
prevenci dali na nástěnku nějaký leták, jak jí předcházet. Pokud
dojdete do firmy na oběd, můžete se proškolit, že si máte umýt ruce,
ale už si je tam nemáte do čeho utřít a mokrou rukou si otevřete
dveře... Pokud to zůstane u těchto pár případů, tak snad bude brzo
konec, ale důslednost v boji proti žloutence obecně pokulhává,“
doplnil na přání nejmenovaný pracovník velické firmy. (av)

DISKUZE

comments powered by Disqus