Jediný lihovar na Horňácku je v letité pálenici v Kuželově

Main_palenice
FOTO: Tonda Vrba

Kuželov-V oblasti Slovácka byste našli hned několik lihovarů. V
horňáckém regionu je v provozu pouze na jednom místě a to v
Kuželově v pálenici, v prostředí s velmi bohatou historií. Přesto pro
pěstitele ovoce slouží po delší odmlce teprve druhou sezónu.
„Pálenice zde byla založena v roce 1929 rodinou Ševečků. Po
požáru v roce 1936 byla znovu otevřena a mezi lety 1943 až 1944
byla postupně vybavena na tehdejší dobu moderní destilační
technologií. Sloužila až do smrti posledního palírníka z tohoto
rodu", osvětluje NOVÉMU SLOVÁCKU David Kozumplík, nový
majitel budovy palírny a s ní sousedící bývalou hospodou U
Ševečků.
„Díky podpoře MAS Horňácko-Ostrožsko a dotací z EU jsme s
rodinou chátrající objekt po dvanáctileté odstávce koupili. Během
roku rekonstruovali, provedli výměnu a doplnění technologických
částí nezbytných pro splnění platné legislativy. Ponechali jsme však
původní měděné kotle a topení dřevem, kterým byla kuželovská
palírna široko daleko vyhlášená. I díky tomu jsme získali ochrannou
značku Tradice Bílých Karpat,“ doplňuje Kozumplík.
Vzhledem k jeho dalším podnikatelským aktivitám by sám s
manželkou, která v Kuželově provozuje vyhlášenou restauraci, na
provoz palírny už nestačil, oslovil ke spolupráci svého kamaráda ze
studií Oldřicha Vojtka z Ostrožské Nové Vsi a společnou cestou
začali destilovat co ,,zahrada Moravy "nabízí..
„Momentálně jedeme v režimu lihovaru a vyrábíme naše vlastní
destiláty určené k prodeji, které po dozrání v tancích distribujeme
do restaurací, hospod, obchodů a e-shopů po celé republice,“
navazuje řeč Oldřich Vojtek.,, Ale již nyní přijímáme objednávky
pro pálení veřejnosti, které započne začátkem listopadu a mělo by
trvat do března příštího roku, dle zájmu pěstitelů ovoce".
„Letos se nejvíce urodilo hrušek a jablek. Do našich destilátů
zpracováváme odrůdy Velkopavlovických meruněk, hrušek
Clappovek, třešní Giorgii, višní Morela a Fanal , dále Durancii a
jiné odrůdy slivoní. Letos mezi naše destiláty přibude jednodruhová
slivovice z Durancií, která nám už osm měsíců zraje v nerezových
tancích. Dále chystáme Grappu, Jablkovici z odrůdy Jadernička a
hrušku Williams. V limitované edici máme připravený destilát z
bezu a oskoruše. Je také zaužívanou pravdou, že nám pěstitelé z
Horňácka nejčastěji vozí k pálení modré ovoce,“ doplňuje destilér
Vojtek.
První destiláty z nové výrobny začali horňáčtí páleničáři počátkem
letošního roku posílat na různé výstavy destilátů. Se vzorkem
meruňkovice, hrušky a slivovice obdrželi výrazná ocenění na
vyhlášených koštech v Mikulčicích a ve Svatobořicích-Mistříně.
„Obzvlášť nás potěšila stříbrná medaile na mezinárodním koštu ve
Svatobořicích za meruňkovici, v konkurenci 410 vzorků této
kategorie pálenek. Další plánované výstavy, jak u nás, tak na
Slovensku, byly bohužel zrušeny z důvodu současné pandemie. Při
nedávné návštěvě našeho bývalého slováckého senátora Ivo Valenty
jsme se dozvěděli, že naše slivovice při jeho návštěvě Bosny byla
darována prezidentovi této republiky, což nás velmi potěšilo,“ dodal
Oldřich Vojtek radostně s jiskrou v očích při nakládání dřevěných

DISKUZE

comments powered by Disqus